AdWords o SEO?

Sovint ens pregunten si és millor gastar diners en SEO o en Adwords i quina és la diferència.

SEO: Search Engine Optimisation

El SEO és un mètode de màrqueting a internet que se centra a aconseguir un millor posicionament en els resultats dels cercadors: Google, Yahoo, Bing i altres motors de cerca per tal d’obtindre una posició més alta en els resultats de cerca orgànics o naturals, és a dir, en paraules textuals de molts clients: “sortir els primers a google”.  Per aconseguir-ho cal treballar tant el SEO de la pàgina com l’extern. A la pàgina cal assegurar-se que agradi als cercadors, tenint en compte diferents factors com ara continguts, paraules clau a posicionar, enllaços, velocitat de càrrega i altres aspectes tècnics i lògics. Quan desenvolupem un lloc web ja tenim en compte molts d’aquests factors però segons què es vol posicionar, segons la competència del sector i la dificultat de les paraules, cal realitzar accions addicionals.

SEM: Search Engine Marketing. Campanyes de google Adwords

Google AdWords, Bing Ads o Yahoo! Search Marketing son plataformes de publicitat propietat dels cercadors.  Permeten posar el seu anunci pagat a les pàgines de resultats de cerca d’aquests  i altres llocs web afiliats. Normalment ens centrarem amb AdWords ja que google és el cercador més utilitzat. Com a anunciant pot triar entre pagar quan algú fa clic al vostre anunci (cost per clic o CPC) o quan la gent veu el seu anunci (CPM o cost per mil impressions). Tota la plataforma de Google Adwords funciona com una subhasta on els anunciants competeixen pels espais publicitaris disponibles. A més demanda, més alt el preu. També hi ha altres factors a tindre en compte a l’hora de fer una campanya d’adwords, cal optimitzar les pàgines de destí ja que això repercutirà en el preu del clic; si un anunci és de qualitat i és d’utilitat per als usuaris el cost per clic serà menor. Si la campanya no s’optimitza, aquest cost anirà augmentant.

Diferències a grans trets.

  • El trànsit d’AdWords es paga mentre que el trànsit de SEO és gratuït (costarà el temps invertit)
  • Els anuncis d’AdWords apareixen en el mateix lloc tot el temps (la part superior d’una cerca a Google), però amb SEO vostè ha de treballar molt més per aconseguir una de les primeres posicions en els resultats de cerca orgànica.
  • Adwords és més immediat que el SEO ja que es poden crear campanyes de publicitat gairebé a l’instant i començar a rebre trànsit. Amb el SEO es necessita molt més temps per aconseguir una bona classificació i trànsit, es recomana un mínim d’entre 4 i 6 mesos de SEO per als llocs web nous o que no han realitzat mai cap acció de posicionament web.
  • Adwords permet segmentar.
  • Amb AdWords és més fàcil de mesurar com es gasta el seu pressupost de publicitat i el seguiment del seu retorn de la inversió.
  • El SEO pot proporcionar més beneficis a llarg termini. Un cop la pàgina assoleix un bon posicionament per lo general si es continua treballant mínimament el lloc web es mantindrà en aquesta posició.
  • Molts usuaris confien més en el posicionament SEO orgànic.

Decidir quin mètode és adequat per al seu negoci dependrà d’algunes coses: pressupost, cronograma, la competència existent, si en sorgeix de nova… Normalment una campanya combinarà les dues tècniques i encara que obtingui un bon posicionament natural, pot continuar amb les campanyes d’adwords.