Una crida a l’acció és un element visual situat en una pàgina web que incita el visitant del lloc web a fer alguna cosa específica, preferiblement en el moment en què la veu. En anglès n’hi diuen “Call to action” i utilitzen l’acrònim CTA.
Exemples comuns de CTA poden ser:
- Un número de telèfon
- Adreces d’email
- Un formulari de contacte amb botó d’enviament
- Un formulari de subscripció amb botó de subscriure ara
- Un botó de reproduir vídeo
- Un botó d’obtenir un pressupost
- Un botó de comprar ara
- Un botó d’afegir al carretó
- Un botó d’inscriure’s o registrar-se
- I molts, molts més
En resum, tot el treball de planificació, disseny, implementació i connexió que es realitza per desenvolupar un embut de vendes en línia té un objectiu clar: aconseguir que el major nombre possible de clients potencials arribi a una crida a l’acció específica i interactuï amb ella.
Quan es dissenyen les Crides a l’Acció cal fer tot el possible per implementar els següents 5 principis claus:
1/ Cal que els CTA siguin impulsats per verbs en forma imperativa i clara. Es recomana ser clars i concisos amb les paraules utilitzades en la CTA. L’objectiu és ser molt específic i no ambigu sobre quina acció es vol que el visitant realitzi, i amb el mínim de paraules possible.
- Exemple: Descarrega ara el teu eBook gratuït!
2/ S’han d’utilitzar paraules i frases que provoquin de manera natural emocions i compromís. Els visitants del lloc web són molt més propensos a clicar una CTA si el redactat provoca una forta resposta emocional. Això es deu al fet que la gent és més propensa a actuar basada en un detonant emocional més que en un que només intenti apel·lar al seu intel·lecte i lògica.
- Exemple: Salva un cor avui! Fes la teva donació
3/ Cal augmentar la probabilitat d’acció oferint un incentiu. Això significa que quan es demana a un visitant del lloc web que faci alguna cosa que impliqui donar la seva informació de contacte, deixar un comentari, compartir a les seves pàgines de xarxes socials o pagar, gairebé sempre es preguntarà “què hi guanyo jo?”. Si no es té una bona resposta a aquesta pregunta, és poc probable que es converteixi.
- Exemple: Registri’s ara i obtingui un 20% de descompte a la seva primera compra
4/ S’ha d’associar un sentit d’urgència o limitació amb la CTA. La tàctica de suggerir que una persona no es beneficiarà de l’oferta si no s’afanya i fa clic ara mateix és coneguda com FOMO (Fear Of Missing Out), que significa “por de perdre’s alguna cosa”. Aquesta tàctica crea una sensació d’ansietat en el possible client que, si no actua immediatament, resultarà en la pèrdua d’una oportunitat que potser no estarà disponible de nou.
- Exemple: Oferta limitada! Inscriu-te en les pròximes 24 hores i estalvia 50%
5/ Cal adaptar les CTA al dispositiu en què es veuran més comúment. Segons l’Idescat el dispositiu més utilitzat per accedir a internet el 2018 ( https://www.idescat.cat/pub/?id=ticll18&n=3.2.3 ) va ser el telèfon mòbil amb un 97,1%. Tenint en compte aquestes estadístiques, resulta evident que totes les activitats de negoci en línia s’han d’orientar cap als usuaris de smartphones, ja que és a través d’aquests dispositius que interactuaran amb l’embut de vendes. Per tant és essencial mantenir les CTA visibles sense necessitat de desplaçar-se cap avall a la pàgina i assegurar-se que siguin prou grans perquè els usuaris de mòbils les puguin clicar fàcilment amb només un polze.
6/ L’impacte visual dels colors. Els colors no només atreuen l’atenció sinó que també poden transmetre missatges i emocions específiques, incrementant així la eficàcia de les CTA. És crucial seleccionar colors que contrastin bé amb el fons del lloc web per assegurar que les CTA siguin fàcilment visibles. Per exemple, un botó de CTA en vermell pot evocar sentiments d’urgència, mentre que el blau pot transmetre confiança i seguretat.
Les crides a l’acció es poden anar modificant i millorant. Per exemple amb proves A/B, es poden experimentar diferents textos, colors, formes i posicions de les CTA dins del lloc web. Ajustant i optimitzant aquestes variables basant-se en dades reals i comportaments dels usuaris, es pot millorar de manera sistemàtica l’eficàcia de les CTA.